Zamieszczone przez steel
poprawa jakości dźwieku
Zwiń
X
-
poprawa jakości dźwieku
Witam. Mam pytanko do fachowców i fachowczyń.
Mam OIIFL z radiem blues i 4 fabrycznymi głośnikami z przodu (2 tweetery i dwa woofery na dole). Chciałbym poprawić nieco jakość dźwięku w samochodzie, zwłaszcza żeby bas był bardziej soczysty a boczki drzwi nie trzeszczaly ktory wariant będzie lepszy :
1. zostawiam radio blues, wygluszam przednie drzwi, zostawiam oryginalne głośniki
2. zostawiam radio blues, wygłuszam drzwi i kupuję na przód woofery np hertz EV 165 L z dystansami MDF
3. na bazie radia swing ?
dzięki za pomoc, nie zaleźy mi na jakims hiper super dźwieku ale zeby grało to dużo lepiej niz dziś
dodam tylko że radio blues pasuje mi wizualnie i niekoniecznie chciałbym je zmieniać
-
-
sew1981, wytłumienie tyłu jak najbardziej; nie zaszkodzi, a będzie trochę ciszej w aucie, ale głośniki w tylne drzwi... hmmm... dopóki koledze nie wyrosną dodatkowe uszy z tyłu głowy to raczej te dodatkowe głośniki mu się nie przydadzą... Zresztą i tak nie wejdą ( z tyłu na siłę max 165mm a ori przody mają ok 200mm ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002, no ale pasażerom z tyłu się przydadzą, jak będzie dobrze wytłumione, można zawsze "wykalibrować", żeby więcej dawały z przodu - te które będą lepsze.
Na siłę tam jest 165 mm? to może tam powinno być 130 mm? Nie wiem jak jest w OII , dlatego pytam. Z przodu są wieksze niż 165 mm? ...to mnie zastanawia :roll:
Komentarz
-
-
Raz sluchalem auta ze zrobionym tylem i powiem 1 klasa, ale auto bylo robione przez na prawde wielkiego znawce i sterowane wszystko bylo przez XDP-4000. Moim zdaniem robienie tylu bez odpowiedniego strojenia i zgrania nie ma najmniejszego sensu. Drzwi oczywiscie mozna wygluszyc... :diabelski_usmiechRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002sew1981, fabrycznie z tyłu jest coś pomiędzy 130 a 165 mm. Jak już wkładać to najlepiej takie jak z przodu, wtedy chociaż "spójność" dźwięku jest jako taka ( wszystkie przetworniki identyczne ).Radio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ziutsaneZamieszczone przez kowal 2002sew1981, fabrycznie z tyłu jest coś pomiędzy 130 a 165 mm. Jak już wkładać to najlepiej takie jak z przodu, wtedy chociaż "spójność" dźwięku jest jako taka ( wszystkie przetworniki identyczne ).
Jak dla mnie tył ma sens tylko przy częstym przewożeniu pasażerów na tylnej kanapie ( i to takich pasażerów, którym zależy na w miarę niezłym odsłuchu a nie "żeby tylko coś tam brzdąkało" ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Witam,
Odkopuję nieco temat gdyż nie ma sensu zakładać nowego. Od miesiąca śmigam octavią 2 FL z radiem SWING i od samego początku miałem kłopot z ustawieniem parametrów dźwięku tak, by mnie nie męczył. Tak przeglądam sobie dział audio i widzę że wszyscy jadą po jakości dźwięku fabrycznych zestawów. To co mi najbardziej dokucza to soprany. Mam ustawione na -9 a przy głośności 20-22 po chwili słuchania mało łba nie rozwali od ich nadmiaru. Ustawianie GALA tez mam na 0 ale to raczej nic nie daje. Wcześniej jeździłem focusem i nie powiem, że fabryczny zestaw był jakiś mega ale muzyki słuchało się dużo przyjemniej. Czy da radę cokowliek z tym zrobić bez ingerencji i wymiany głośników? Czy w ogóle wymiana samych głośników coś da??? W aucie spędzam mnóstwo czasu i na łopatki rozkłada mnie fakt, że zestaw w aucie tej klasy (nie jest to wprawdzie s-klasa ale matiz tez nie :wink gra tak kiepsko...
Komentarz
-
-
fool, nie wiem co Ty tam miałeś w Focusie ale to co jest OIIFL gra zdecydowanie lepiej niż Focusie II, tam to jest padaka. Poza tym Swing/Bolero/Columbus + 8 głośników gra IMO dobrze, ja wiem że głośnik gra w dupe ale mimo to jestem zadowolony :P
Zapewne masz 4 głośniki?Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
fool, zrób sobie mały eksperment. Kup w sklepie elektronicznym 2 szt. kondensatorów o pojemności 6,8 uF. Zdejmij osłonę tweeterów, wydłub palcami przewód od tweetera ( czarny i czarny z czerwonym paskiem ), przetnij czarny i w miejsce przecięcia wlutuj kupiony kondensator. Oryginalnie na tweeterze jest już jeden kondensator 6,8 uF więc dwa połączone szeregowo dadzą wypadkowo mniejszą pojemność ( ok. 3,4 uF ). Mniejsza pojemność spowoduje przesunięcie częstotliwości podziału w górę, więc krzykliwa średnica powinna się mocno uspokoić. Jeśli odczujesz, że jest jej teraz trochę za mało to zamiast 6,8 uF wstaw 10 uF. Spróbuj też posłuchać muzy bez założonych maskownic na tweeterach, moim zdaniem góra jest wtedy dużo czystsza. Jeśli też to usłyszysz to możesz spróbować zmodyfikować trochę maskownice ( fotka jest w temacie o moim audio w OII FL ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002, dzięki za sugestie. W wolnej chwili bankowo tak zrobię i potestuję.
andrzej111, tak jak napisałem, zestaw w focusie wcale nie był jakimś wypasem (standardowe radio pakowane w nowych mondziakach czy focusach 2 FL + 8 głosników) ale jakoś przyjemniej mi się go słuchało. Główny problem dla mnie w octavii, to ilość wysokich tonów których nie mogę już zmniejszyć. Przy głośnym słuchaniu dźwięk jest na tyle "piskliwy" że męczy. Oczywiście mam intslację z 4 głośnikami (tylko przód). Nie jestem żadnym audiofilem i daleko mi do wygórowanych wymagań odnosnie audio w aucie, dlatego jeśli to co napisał kowal pomoże i nieco "przytłumi" i złagodzi dźwięk to ja już nic więcej nie potrzebuję i będe zadowolony
Komentarz
-
-
fool, co to jest głośność 20-22?
ja standardowo słucham w zakresie 5-8 na wyświetlaczu i jeżeli te 20-22 to jest poziom głośności z wyświetlacza to wcale mnie nie dziwią problemy z "rozwalaniem głowy"Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrfool, co to jest głośność 20-22?
ja standardowo słucham w zakresie 5-8 na wyświetlaczu i jeżeli te 20-22 to jest poziom głośności z wyświetlacza to wcale mnie nie dziwią problemy z "rozwalaniem głowy"
Komentarz
-
-
fool, włączyłem sobie dzisiaj radio trochę głośniej i tak od "15" to się nie da słuchać i mam wrażenie że oprócz wymiany audio to niewiele się z tym da zrobić, ponieważ to jest daleko daleko od poprawnego dźwięku.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz